Return Policy

Introduction

Matlamat kami adalah memastikan semua customer kami teruja dengan produk yang diterima!

Jika ada isu dan masalah dengan barang yang dipesan adalah menjadi harapan team hambaNya agar brothers and sisters dapat menghubungi kami agar kita bersama dapat mencari jalan penyesaian untuk memperbetulkan masalah berbangkit.

Exchange

Jika order melibatkan kesalahan saiz atau style selepas pesanan dibuat, segera hubungi kami agar team hambaNya dapat membuat pembetulan sebelum item dicetak dan dipos.

Jika item telah dicetak dan dipos terpaksalah pulangkan semula item tersebut kepada kami sebelum proses pertukaran boleh dilakukan. (Return shipping is not covered).

Sebaik item telah selamat tiba di fasiliti, kami akan initiate proses pertukaran dan menghantar item baru yang diminta. (Reshipping cost is not covered).

Disebabkan isu hygiene berkaitan Covid 19 yang sedang melanda dunia ketika ini, pihak kami tak dapat terima request untuk exchange bagi item yang sudah dicetak, dipos, diterima dan dibuka buat sementara waktu.

Return

Jika tidak berpuas hati dengan item yang diterima dan tidak mahu “Exchange”, brothers and sisters boleh return item tersebut dan request untuk refund. Produk haruslah dipulangkan semula dan selamat kami terima sebelum itu. (Return shipping is not covered).

Buat sementara waktu disebabkan isu hygiene berkaitan Covid 19 yang sedang melanda dunia ketika ini, pihak kami tak dapat terima request untuk return bagi parcel yang sudah dibuka. Bagi order cancellation pastikan packaging dalam keadaan seperti mana diterima (tak terbuka lagi) bagi melayakkan pemulangan wang.

Akan ada cas RM5 restocking fee per item return yang akan ditolak dari amount refund bagi item yang di pulang semula.

Replacement

Jika item diterima rosak atau berlainan dari yang dipesan dan ianya disebabkan kesilapan pihak kami, replacement item akan dihantar semula tanpa sebarang cas. Item yang rosak atau silap tak perlu dipulangkan kepada kami. Dermakan ia.

Untuk menuntut replacement bukti bergambar mestilah disertakan dengan permintaan untuk gantian.

Lost in delivery

Jika status tracking pesanan “Delivered” sedangkan item tidak diterima lagi, pastikan, semak dulu dengan ahli rumah lain jika ada yang terima. Atau boleh check sekeliling rumah, tanya jiran sebelah mana tahu pihak courier tersalah hantar. Jika confirm item tak diterima selepas 14 hari boleh hubungi kami. Team hambaNya akan issue 50% discount untuk order baru.

Untuk isu status delivery tak ada apa apa update (no tracking updates) dari pihak courier dan item tak dapat dikesan lokasinya, selepas 30 hari boleh hubungi kami. Team hambaNya akan issue 90% discount untuk order baru.

Returned to Sender

Item yang dipulangkan semula kepada pihak kami akan di reship kepada customer semula selepas sebab sebab return to sender ini ditentukan. (Reshipping cost is not covered).

Order Cancellation

Semua item hambaNya adalah made to order. Jika ingin membuat pembatalan boleh hubungi kami dalam tempoh 24 jam untuk melayakkan penerimaan full amount refund.

Jika ingin membatalkan order yang sudah dicetak atau yang sudah ship out ianya akan dikira sebagai return.

Item yang telah ship out perlu dihantar semula kepada kami sebelum boleh refund boleh diproses. Parcel hendaklah dalam keadaan fully sealed (tak terbuka) untuk melayakkan refund. (Reshipping cost is not covered).

International Shipping

Customs Duties, Taxes or Additional Shipping charges tak termasuk dalam harga julan kami. Adalah menjadi tanggungjawab pembeli untuk perkara ini kerana setiap negara mempunyai Custom Duties and Laws of Taxation tersendiri.

Jika ada perkara yang tak cover di sini bolehlah hubungi kami melalui email hai@hambaNya.com atau melalui live chat button untuk mendapatkan pencerahan.