Return Policy

Introduction

Matlamat kami adalah memastikan semua customer kami teruja dengan produk yang diterima!

Jika ada isu dan masalah dengan barang yang dipesan adalah menjadi harapan team hambaNya agar brothers and sisters dapat menghubungi kami agar kita bersama dapat mencari jalan penyesaian untuk memperbetulkan masalah berbangkit.

Exchange

Jika order melibatkan kesalahan saiz, design atau style selepas pesanan dibuat, segera hubungi kami (dalam tempoh 24 jam) agar team hambaNya dapat membuat pertukaran seperti yang dipinta.

Return

Jika tidak berpuas hati dengan item yang diterima, brothers and sisters boleh return item tersebut dan request untuk refund. Produk haruslah dipulangkan semula dan selamat kami terima sebelum itu. (Return shipping is not covered).

Item yang dipulangkan mestilah dalam keadaan baru (original condition) atau seakan baru (lightly worn). 

Tempoh pemulangan adalah 90 hari dari tempoh pesanan dibuat.

Refund

Selepas menerima item yang telah dipulangkan dan memeriksa keadaannya, kami akan memproses refund. Pembayaran akan dilakukan dalam tempoh 10 hari kerja dari tarikh penerimaan item semula dan kami akan memaklumkan jika pembayaran sudah dibuat.

Form untuk request for refund boleh didapati di sini.

Akan ada cas RM5 restocking fee per item returned yang akan ditolak dari amount refund bagi item yang di pulang semula. Kos penghantaran is not refundable. Harap maklum.

Replacement

Jika item diterima rosak atau berlainan dari yang dipesan dan ianya disebabkan kesilapan pihak kami, replacement item akan dihantar semula tanpa sebarang cas.

Item yang rosak atau silap tak perlu dipulangkan kepada kami. Dermakan ia.

Untuk menuntut replacement bukti bergambar mestilah disertakan dengan permintaan untuk gantian. Form untuk replacement boleh didapati di sini.

Lost in delivery

Jika status tracking pesanan “Delivered” sedangkan item tidak diterima lagi, pastikan, semak dulu dengan ahli rumah lain jika ada yang terima. Atau boleh check sekeliling rumah, tanya jiran sebelah mana tahu pihak courier tersalah hantar.

Jika confirm item tak diterima selepas 14 hari boleh hubungi kami. Team hambaNya akan issue 50% discount untuk order baru.

Untuk isu status delivery tak ada apa apa update (no tracking updates) dari pihak courier dan item tak dapat dikesan lokasinya, selepas 30 hari boleh hubungi kami. Team hambaNya akan issue 90% discount untuk order baru.

Returned to Sender

Item yang dipulangkan semula kepada pihak kami akan di reship kepada customer semula selepas sebab sebab return to sender ini ditentukan. (Reshipping cost is not covered).

Order Cancellation

Semua item hambaNya adalah made to order. Jika ingin membuat pembatalan boleh hubungi kami dalam tempoh 24 jam untuk melayakkan penerimaan full amount refund.

Tiada pembatalan diterima bagi order yang telah dicetak atau yang telah dipos. Harap maklum. 

International Shipping

Customs Duties, Taxes or Additional Shipping charges tak termasuk dalam harga julan kami. Adalah menjadi tanggungjawab pembeli untuk perkara ini kerana setiap negara mempunyai Custom Duties and Laws of Taxation tersendiri.

Jika ada perkara yang tak cover di sini bolehlah hubungi kami melalui email hai@hambaNya.com atau boleh WhatsApp untuk mendapatkan pencerahan.